Zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu

Podstawowe przyczyny zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej:

– nadmiar spożywanego białka zwierzęcego
– niedostateczne spożycie warzyw i owoców
– zbyt duża ilość węglowodanów prostych w pożywieniu (białej mąki, cukru, słodyczy)
– niewłaściwe łączenie produktów podaczas posiłów – głównie białek ze skrobią
– spożywanie produktów wysoko przetworzonych (puszki, konserwy, słoiki, produkty solone, produkty wędzone)
– spożywanie używek – kawy, mocnej herbaty, alkoholu, palenie papaierosów
– stres
– szybki styl życia
– mała luz zbyt intensywna aktywność fizyczna
– zaparcia
– picie zbyt małej ilości wody
– nadmiar przyjmowanych leków
– zatrucia metalami ciężkimi

W czasie wchłaniania składników odżywczych w organizmie przebiegają skomplikowane procesy podczas których zawsze powstają
uboczne produkty metaboliczne : kwasy organiczne i nieorganiczne.

Zanieczyszczenia organiczne są stosunkowo łatwo usuwane z organizmu przez nerki oraz płuca, podczas gdy zanieczyszczenia
nieorganiczne to kwasy toksyczne, które organizm musi neutralizować tworząc mniej szkodliwe związki.

Niestety szybki styl życia oraz nawyki żywieniowe prowadzą do wyczerpania systemów buforowych regulujących gospodarkę kwasowo-
zasadową, prowadząc do stełego zakwaszenia organizmu.

Źródło:

depresin I lutenea sklad I grow ultra sklep I jakie działanie ma ravestin

Dodaj komentarz