ochrona zębów

Próchnica zębów

Stan zębów zależy w dużej mierze od naszej diety, jednak wiedzieć należy, że na ich kondycję miał również wpływ przebieg ciąży i sposób odżywiania się naszych mam. Ze względu na ten fakt w okresie ciąży warto ograniczyć ilość spożywanych słodyczy i cukrów na rzecz produktów białkowych, w których znajduje się białko oraz kolagen.

Dla rozwoju zębów ważne są również witaminy A, C oraz D a także wapń. Ich brak przyczynia się do hipoplazji, czyli niedorozwoju szkliwa. Szkliwo oraz zębina osłabiają się, jeśli w diecie znajduje się zbyt mała ilość fosforanu wapnia.

Naukowcy z Boston Forsyth opracowują i testują szczepionkę, która miałaby chronić zęby przed próchnicą. Jeśli wypadną one pomyślnie, dzieci będą mogły otrzymywać szczepionkę w postaci sprayu do nosa, która zapobiegnie pojawienia się tej choroby.

Problem próchnicy w Polsce dotyka niemal całe społeczeństwo, bo aż 95% dorosłych. Niestety, próchnica dotyka obecnie już kilkuletnie dzieci. Przyczyn próchnicy dopatrujemy się często w zbyt dużej ilości konsumowanych słodyczy. I rzeczywiście, ich obecność nie wpływa zbyt korzystnie na stan i kondycję zębów. Oprócz ich, zęby osłabiają się na skutek odwapnienia i rozpadu twardych tkanek zęba.

Za pojawienie się próchnicy odpowiedzialne są między innymi bakterie. W jamie ustnej jest ich około 300 gatunków. Większość z nich nie jest szkodliwa. Próchnica pojawia się na skutek działalności tych bakterii, które rozkładają cukry, wytwarzają kwasy organiczne oraz źle znoszą środowisko kwaśne. Bakterie takie tworzą na powierzchni zębów żółty nalot, nazywany płytką nazębną.

Próchnica powstaje w wyniku odkładania się węglowodanów, które dostarczamy w tak zwanych przekąskach: słodzonych napojach, ciasteczkach, batonikach, cukierkach, słodkich owocach.

Podczas rozkładania przez bakterie cukrów powstają kwasy organiczne – mlekowy, octowy, masłowy, mrówkowy, proprionowy, które obniżają naturalne pH w ustach. Już na 10 minut po zjedzeniu przekąski węglowodanowej pH zmniejsza się do poziomu 5,0 pH, następuje wówczas demineralizacja szkliwa, a więc rozpuszczanie i wypłukiwanie jonów wapnia. Taki stan, jeśli trwa długi czas, prowadzi do tego, iż powierzchnia zęba staje się porowata i pojawiają się pierwsze symptomy próchnicy: białe plamki ciemniejące na skutek działania barwników zawartych w pożywieniu. Jeśli na tym etapie zgłosimy się do stomatologa, nie będzie konieczne borowanie zęba. Jeśli jednak sytuację tę zlekceważymy, nastąpi rozwój próchnicy, a w zębie powstanie ubytek próchnicowy.

Próchnica wnika w głąb zęba aż do miazgi. Gdy tam dotrze, ząb zaczyna boleć i staje się wrażliwy na zmianę temperatury. Jeśli próchnica wniknie do miazgi konieczne będzie leczenie kanałowe polegające na usunięciu miazgi, oczyszczeniu kanałów zębnych, wypełnieniu pastą stomatologiczną oraz założeniu plomby. Tak wyleczony ząb jest martwy, dlatego nie trudno o jego złamanie czy skruszenie.

Zły stan naszych zębów może doprowadzić do wielu zakażeń i schorzeń, w tym do choroby reumatycznej, zapalenia mięśnia sercowego, zapalenie tęczówki oka i żył czy kłębuszkowego zapalenia nerek.
Dbając i regularnie kontrolując stan jamy ustnej jesteśmy w stanie cieszyć się zdrowymi zębami przez wiele lat.

Polecam:

snoril gdzie kupić I lutenea revita pharm I grow ultra ceneo I ravestin czy to oszustwo

Dodaj komentarz